Tom Claes (Sanitechniek) verkozen tot Jonge Vlaamse Aannemer 2018

‹ Prev Next ›

Tom Claes (40), sinds 2013 bedrijfsleider van Sanitechniek uit de Willemen Groep, is door de Vlaamse Confederatie Bouw uitgeroepen tot Jonge Vlaamse Aannemer van het Jaar. Tijdens de afgelopen 5 jaar is de omzet van het bedrijf meer dan verdubbeld van 5 tot bijna 11 miljoen euro. Ook het aantal medewerkers is flink gestegen. Het team van Sanitechniek telt vandaag zo'n 50-tal collega’s.

De award werd uitgereikt in La Plaza Brussels tijdens de voorstelling van het Visierapport 2018 van de Vlaamse Confederatie Bouw. Die legt de focus dit jaar op Burgers & Bouwers: schouder aan schouder, met de stijgende maatschappelijke relevantie van de bouw-, milieu- en energiecluster als key topic. “Niet alleen groeit de economische impact van de bouwsector, ook is de sector steeds meer actief op domeinen die de burgers direct aanbelangen: betaalbaar wonen, mobiliteit, energiebesparing en hernieuwbare energie, enz. Er is nauwelijks een maatschappelijk relevant thema op te noemen waarop de bouw geen impact heeft”, klinkt het bij de Vlaamse Confederatie Bouw.

Hernieuwbare energie

“Sanitechniek onderscheidt zich op de markt door zwaar in te zetten op hernieuwbare energie”, motiveert de Vlaamse Confederatie Bouw provincie Antwerpen om Tom Claes voor te dragen voor de prestigieuze titel van Jonge Vlaamse Aannemer 2018. Tom Claes: “Zo gebruiken we regelmatig zonne-energie voor de productie van zowel verwarmingswater als sanitair warm water. We installeren allerlei soorten warmtepompen, maar even goed warmtekrachtkoppelingen. Bij de selectie van de offerte-aanvragen kijken we uitdrukkelijk naar het potentieel van hernieuwbare energie.” Sanitechniek beschikt intussen over een Rescert-label voor warmtepompen en thermische zonne-energiesystemen voor sanitair warm water.

Renovatieprojecten

Tot voor kort was Sanitechniek vooral aan de slag bij nieuwbouwprojecten, maar daar ziet Tom Claes verandering in komen. “Gelet op de betonstop in Vlaanderen zullen we in de toekomst vaker te maken krijgen met grotere renovatieprojecten. We merken dat trouwens nu al. Door de toenemende schaarste aan gronden worden gebouwen opgekocht en volledig gestript. Omdat bij renovatiewerken vaker onverwachte wendingen is een grote flexibiliteit vereist. Daar weten we bij Sanitechniek wel weg mee.”

BIM

Tom Claes volgde een graduaatsopleiding Klimatisatie in België en daarna een ingenieursopleiding Energietechniek in Nederland. Hij apprecieerde daar vooral de aanpak om in clusters naar praktijkgerichte oplossingen te zoeken. Voor de HVAC-technieken in drie woonblokken op Nieuw Zuid in Antwerpen paste Sanitechniek voor het eerst BIM toe. Andere opdrachten met BIM volgden. “Dankzij BIM zal het bouwteamverhaal nog belangrijker worden dan bij een klassieke aanbesteding”, meent Tom, die ook al enkele jaren nauw betrokken is bij de BRICS-sessies van de Antwerpse Confederatie Bouw. 

Sanitechniek verhuist!

In de marge van dit bericht kunnen we nog meegeven dat Sanitechniek op 1 november verhuist naar een nieuw kantoor aan de Drevendaal 30 in 2860 Sint-Katelijne-Waver. www.sanitechniek.be

26 September, 2018 - 10:15
logo Sanitechniek

Sanitechniek PVBA was founded in 1984; then, after the expansion of our activities, Sanitechniek NV was founded in 1987. Sanitechniek has been a part of the Willemen Groep, Belgium’s largest family-owned construction company, since 1999. Our team consists of 50 motivated employees.