Welzijn medewerkers centraal op zevende opleidingsdag

Prev Next

Alle bouwvakkers van Willemen, Franki Construct, Cosimco, Tools, Sanitechniek en W-Care verzamelden vandaag in de gebouwen van Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver voor hun jaarlijkse opleidingsdag. Die stond traditiegetrouw helemaal in het teken van veilig werken.

“Veiligheid is en blijft onze absolute prioriteit”, benadrukt CEO Tom Willemen in zijn welkomsttoespraak. “De ernst- en frequentiegraad van ongevallen in onze groep evolueert gunstig. Als we onze cijfers vergelijken met die van de ganse sector, doen we het zeker niet slecht. Maar we willen niet gewoon beter doen dan onze concurrenten. Het is ons doel om het aantal ongevallen met werkverlet te reduceren tot nul. Want elk ongeval is er één teveel.”

Om dat doel te bereiken organiseert Willemen Groep sinds 2011 opleidingsdagen. Deze moeten alle medewerkers bewust maken over het belang van veilig werken. “Maar ook naast deze jaarlijkse opleidingsdagen wordt er voortdurend gecommuniceerd over veiligheid”, zegt Peter Van Oevelen, hoofd van de interne preventiedienst. “Op regelmatige tijdstippen worden er ‘toolbox meetings’ georganiseerd op elke werf en we zetten ook in op affichecampagnes. Elke bouwvakker beschikt trouwens over een formulier waarmee hij kan nagaan of zijn werkplek al dan niet veilig is.”

Maar veiligheid houdt meer in dan het volgen van regels en procedures. Dat blijkt uit het programma van de opleidingsdag van vandaag, waar in totaal 200 medewerkers aan deelnamen. In groepjes van 15 tot 20 personen volgden ze in een doorschuifsysteem in totaal vier workshops:

Mensura

“Samen met Mensura besteden we tijdens deze opleidingsdag extra aandacht aan fitheid. We doen dit door medewerkers te sensibiliseren over het belang van gezonde voeding en een goede nachtrust. Dat is zeker belangrijk voor bouwvakkers die al om halfvijf ’s morgens thuis vertrekken om tijdig op de werf te zijn.”

BIVV

“In het kader van onze Safe Forward-verkeersveiligheidscampagne, die we samen met het Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid uitrollen voor al onze 2.300 medewerkers, werd de aandacht gevestigd op een aantal belangrijke risico’s in het verkeer. Want ook daar willen we dat onze medewerkers zich op een veilige manier bewegen. Aan het einde van deze workshop mochten onze bouwvakkers plaatsnemen in een tolwagen en een promillebril opzetten.”

Constructiv

“In deze workshop toonde Constructiv de belangrijkste risico’s bij werken op hoogte. Ook alle voorzorgsmaatregelen werden overlopen. Nadien maakte de theorie plaats voor de praktijk en moesten onze medewerkers zelf op zoek naar fouten in enkele opgebouwde stellingen.”

Hilti

“In een training gegeven door Hilti werd uitgelegd hoe je mechanische en chemische verankeringen realiseert. Verder kwamen alle preventiemaatregelen aan bod die je moet nemen bij stofvrij boren”, aldus nog Van Oevelen.

Willemen Groep en de Confederatie Bouw Antwerpen organiseerden deze opleidingsdag in het kader van de winteropleidingen.

We willen iedereen bedanken die heeft meegeholpen bij de organisatie. Niet in het minst onze partners Mensura, BIVV, Constructiv en Hilti, maar ook onze preventieadviseurs en onze enthousiaste en gemotiveerde bouwvakkers die elk jaar opnieuw een enorme leergierigheid tonen om nog beter en nog veiliger aan de slag te kunnen op onze werven.

Bekijk de reportage op RTV Nieuws
 

7 February, 2017 - 16:00
logo Sanitechniek

Sanitechniek PVBA was founded in 1984; then, after the expansion of our activities, Sanitechniek NV was founded in 1987. Sanitechniek has been a part of the Willemen Groep, Belgium’s largest family-owned construction company, since 1999. Our team consists of 50 motivated employees.

Since 2005, Cosimco has been part of Willemen Groep, the largest family construction group in Belgium.

Since 1998 Franki Construct has been part of Willemen Groep, the largest family construction group in Belgium.

Willemen Construct came into being on 1 July 2018 as a result of the merger between Willemen General Contractor and the construction department of Kumpen.