Achtste opleidingsdag toont dat elk ongeval vermeden kan worden

Prev Next

Willemen Groep verwelkomde vandaag meer dan 220 medewerkers in technologiecampus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver voor zijn jaarlijkse opleidingsdag. Alle bouwvakkers van Willemen, Franki Construct, Cosimco, Tools, Sanitechniek, Albitum en W-Care namen deel. Veiligheid stond doorheen het hele dagprogramma centraal.

De dag begon met veel koffie en een verwelkoming door Peter Van Oevelen, hoofd van de interne preventiedienst. In zijn toespraak haalde hij het belang van veilig werken aan: “Elk ongeval kan vermeden worden en iedereen heeft daar een rol in te vervullen: van bouwvakker over werf- of projectleider tot de directie. Pas als iedereen de richtlijnen en procedures kent en volgt, kunnen we ons doel halen: ZERO arbeidsongevallen. De jaarlijkse opleidingsdag speelt daar een belangrijke rol in. De bouwsector is een omgeving die constant in beweging is. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen op de hoogte is van al die wijzigingen.”

Na het welkomstwoord van Peter, gaf onze innovatiecoördinator Tom Clerinx een woordje uitleg over de vernieuwde procedure van de innovatiewedstrijd. Ook bij die wedstrijd gaat er vanaf dit jaar extra aandacht naar veiligheid. Zo werd er een prijs in het leven geroepen om medewerkers met het beste innovatievoorstel om de veiligheid te bevorderen, te belonen.

Vervolgens werden alle aanwezigen onderverdeeld in groepen om in totaal 10 opleidingen te volgen:

• Taalproblematiek op werven: tijdens de opleidingen geven onze mensen zelf vorm aan een hulpmiddel om te kunnen communiceren met collega’s die een andere taal spreken.
• Verkeersveiligheid met de nadruk op defensief rijden. We geven deze opleiding in het kader van onze interne SAFE FORWARD-campagne.
• Een mentoropleiding voor de ervaren arbeiders, zodat kennis en ervaring wordt doorgegeven naar de jongere generaties.
• Het veilig aanslaan van lasten met bijhorend examen achteraf.
• Het correct gebruiken van meetinstrumenten.
• Initiatie veilig lassen, zodat al onze bouwvakkers eenvoudige lasopdrachten zelf kunnen uitvoeren.
• Het veilig werken in besloten ruimtes: er moeten meer en meer regenwaterbufferbekkens worden geconstrueerd, daarom is het bijzonder belangrijk dat al onze medewerkers weten hoe ze veilig kunnen werken in afgesloten ruimtes.
• Het onderhouden van hijsmachines: een opleiding voor al onze machinisten.
• Veilig werken op hoogte: ladders zijn verboden op onze werven. Daarom is het enorm belangrijk dat iedereen (rol)stellingen correct kan opstellen en op een veilige manier ermee leert te werken.

Het voortdurend opfrissen en bijschaven van de kennis rond veiligheid is een essentieel onderdeel van de GO FOR ZERO-campagne binnen Willemen Groep. Dat die campagne zijn vruchten afwerpt is duidelijk: er is een duidelijke daling in het aantal ongevallen en ook de ernstgraad neemt af. Een aantal bedrijven in onze groep bleven het afgelopen jaar helemaal ongevalvrij. De cijfers evolueren dus gunstig, al blijft elk ongeval er één te veel.

8 February, 2018 - 15:15